středa, listopadu 28, 2007

2007-11-25 a zpátky

Ráno jsme vyrazili na nakonec nejlepší místo, o kterým jsem předtim nic nevěděl, na Montmartre. Buhvíproč se stanice metra jmenuje Anvers - francouzsky Antverpy. Umí tam pěkně malovat, úžasným systémem okrádat na skořápkách, vařit svařák, spoustu dalších věcí a na město odjinud lepší výhledy nejsou. Ještě s bílým kostelem na špičce, škoda že jsme se nezastavili včera v noci...

Cesta na Montmartre


Potom Notre Dame, opět Arc de Triumph a od něj po celý Champs-Élysées ke Grand Palace, přes řeku k Invalidovně, parlament, přes řeku zase k Louvru a maratón jsme po Královským paláci, Národní knihovně, Opeře a jednom krásně nasvíceným obelisku zakončili v 6 zase u muzea d`Orsay. Uf. Bastilla na zastávce metra Bastilla naštěstí už nestojí a Louvre je na celej den, takže jsme viděli všechno.

Z Montmartru


Tak se mi jak jinak než líbila - francouzský nadšení pro krásu a umění, schopnost postavit v centru města několik kilometrových parků jako před Louvrem, Invalidovnou nebo Královským palácem, ale narozdíl od živýho Londýna nebo Říma mi připadá jako zaseklá na konci 19. století a žijící jen ze svojí [i když bohatý] historie. Odsouváním mrakodrapů za řeku do La Défense [i když se tu pravda do secesního a gotickýho centra hodí míň než kde jinde], průmyslu na jih Francie, odsuzováním všeho jinojazičnýho [nejen proto jsou tu problémy s imigrantama ze všech evropských měst největší]. A jazyk. Kromě pár nepublikovatelných vět o francouzštině nevim nic a taky proto bych si tu těžko dokázal představit trávení delšího času.

A stylově na odjezd

Žádné komentáře: