neděle, září 23, 2007

Brusel

Babí léto je v plným proudu, předpověď byla skvělá a tak jsme vstali už před 8mou a vyrazili na Centraal Station. Cestování vlakem je spíš zážitek než protrpěná doba a tak jsme za krátkých 40 minut odpočatí vystoupili na Centraal Station jiný, tentokrát Bruselský. Centrum je postavený ve stejným stylu jako jiný města v okolí. Bruselu typickou atmosféru najvíc navoďuje na mnoha místech připomínaná důležitost města v EU, obchody se sladkostma s fontánama chrlícíma výbornou čokoládu a narvaný zahrádky nazdobených restaurací, kterých je tady mnohem víc než kde jinde.

Hlavní ulice před Bruselskou burzou


Tuhle neděli bylo symbolem města i kolo. World carfree day tady berou smrtelně vážně a tak jsme v celým centru i jeho nejbližším okolí za celej den kromě taxíků nenarazili na cokoliv motorem poháněnýho. Nepředstavitelný, v parcích se nebylo kam posadit a kopcovatýma čtyřproudýma ulicema v centru se davy lidí bez ustání proháněly jen na kolech, kolečkových bruslích a na koních.

Před budovou Evropské komise

I městská byla celou neděli free a tak jsme za celej den kromě dalekýho Atomia stihli jinak všechno důležitý jako čurajícího panáčka, katedrálu Saint Michel, Královský palác a poležení v parku u Vítěznýho oblouku. Po běhání z minulýho dne a ESN (Erasmus Students Network) nepříliš zvládlou večerní Pub tour po Antwerpách jsem ale měl chození dost a tak tak došel zpátky na nádraží. Jediným nedělním problémem byl vlak kterej na nádraží vůbec nepřijel, museli jsme čekat na další, horší, pomalejší a zpátky do Antwerp tak dorazili až po hodině a čtvrt někdy před osmou.

Žádné komentáře: